Hold øje med disse tegn på overgangsalder

0

Overgangsalderen markerer et skifte i dit liv. Kroppen kan reagere anderledes, og det kan give store gener. Men ved du egentlig, hvilke tegn du skal holde øje med? Det får du et overblik over her.

Startskuddet til hormonrod

Overgangsalderen er startskuddet til rod i dine hormoner. I denne periode forandres dine hormoner nemlig drastisk. Mængden af hormoner daler, og det samme gør det kvindelige kønshormon østrogen.

Det betyder, at æggestokkene lidt efter lidt mister evnen til at modne æggene. Ægløsningen bliver anderledes, og antallet af æg mindskes. Det gør alt sammen kvinden mindre frugtbar.

Overgangsalderen hænger også tæt sammen med menstruation. Her er menopause en betegnelse for forandringerne i menstruationerne. Der bliver længere og længere mellem dem, de bliver uregelmæssige for til sidst at stoppe.

Tegn på overgangsalder

Hvornår begynder overgangsalderen, og hvornår vil de første tegn vise sig? Det er der ikke noget konkret svar på. Det er nemlig helt og holdent din krop, der bestemmer det. Nogle ganske få kan gå i overgangsalderen i starten af 30’erne og nogle i starten af 60’erne. Dog er den gennemsnitlige alder 51 år, og de fleste kommer i overgangsalderen i en alder af 45-55 år.

Men hvilke tegn viser sig? Hedeture i overgangsalderen er et af de mest markante tegn på, at hormonniveauet daler. En stærk og pludselig varme, der stiger til ansigtet og ud i resten af kroppen, er særligt kendetegnene for overgangsalderen. Det kan samtidig give hjertebanken.

I takt med at hormonniveauet falder, forsvinder hjernens evne til at kontrollere kropstemperaturen. Svedkirtlerne aktiveres derfor mere i overgangsalderen.

Tørre slimhinder både i øjne, mund og skede er et andet omfattende tegn, der viser sig i overgangsalderen. Særligt de tørre slimhinder i skeden er et problem for mange kvinder. Når østrogenproduktionen svinder ind, vil også udflåd, der er kroppens fugt, og udrensningssystem, gøre det samme. Det betyder derfor, at skeden kan føles tør og irritabel.

Tørre slimhinder og hedeture er to af de mest almindelige tegn på overgangsalder. Det er dog ikke alle, der får dem. For nogle bemærker knap nok forandringen, mens andre er dybt plaget af generne.

Behandling af symptomer

Særligt hedeturene er generende, da det ikke er let at skjule, når du står i offentligheden. Du kan dog få behandling ved lægen, som ofte vil foreslå supplement af hormoner for at stabilisere det nedsatte hormonniveau.

 

Ønsker du ikke at få en hormonbehandling, kan du i stedet prøve mere naturlige behandlingsformer. Ekstrakt fra rødkløveren har vist sig at have effektiv virkning på hedeture. I mange helsekostforretninger kan du købe ekstraktet som saft og blande den op med dine drikkevarer derhjemme.

Share.

About Author

Leave A Reply