Behandling af gigt – alle har ret til smertelindring

0

Gigt er en folkesygdom i Danmark. Gigtsygdommen er den hyppigste årsag til kroniske smerter og en tidlig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. Gigt kommer i forskellige typer, og sygdommene har stor betydning for de samfundsøkonomiske omkostninger.

Behandling af gigtsygdomme

Behandlingen af gigt afhænger af hvor store smerterne er. Gigtmedicin kan fås som håndkøbsmedicin og som receptpligtig medicin. Du kan eksempelvis få håndkøbsmedicin fra Biofreeze, der giver hurtig og effektiv smertelindring. Biofreezes produkter består af; Massage Gel, Gell Roll On og Spray. Biofreeze fungerer som nødhjælp for utallige gigtramte – men fungerer også som lindring af ømme muskler og forstuvninger. En del klarer sig godt med den håndpligtige medicin, mens andre får receptpligtig gigtmedicin, som der findes mange typer af.

Det er vigtigt at opsøge læge, hvis du går rundt med smerter i kroppen, som ikke hurtigt går væk af sig selv. Og det er især vigtigt at opsøge læge, hvis leddene bliver tykke og hævede. Ingen bør gå rundt med smerter, der ikke aftager hurtigt, og hvis der er tale om en gigtsygdom, bør alle have adgang til smertelindrende midler.

Det er også vigtigt at holde kroppen i gang og dyrke motion, der er tilpasset til slidte led. Hvis man er overvægtig, er det vigtigt at tabe sig, da de ekstra kilo slider dét ekstra på leddene – her er især tale om knæet.

Gigt – en folkesygdom

Ifølge Statens Institut for Folkesundhed (SIF) lider i alt omkring 700.000 danskere af en eller anden form for gigt. Det svarer til ca. 15,3 % af Danmarks voksne befolkning. Det må derfor siges at være en folkesygdom i Danmark. ca. 75% af de gigtramte lider af slidgigt, gigt i bløddele så som muskler, sener og slimhinder eller besvær med ryggen. De sidste 25% lider af forskellige betændelsestyper i led og bindevæv.

Statens Institut for Folkesundhed mener, at antallet af danskere, der har fået stillet diagnosen for slidgigt kun er en lille del af, hvor mange danskere, der i virkeligheden går rundt med slidgigt – eksperterne regner med, at en halv million danskere har slidgigt. Slidgigt rammer som oftest især hofter, knæ, lænden, nakken, storetåen og tommelfingeren, men kan også ramme andre led i kroppen.

Årsagen til at nogle mennesker får gigt kan skyldes forskellige årsager. Gigt kan være arveligt, skyldes livsstil eller ramme helt tilfældigt – overvægt belaster eksempelvis leddene og kan føre til gigt. Men hvad der næsten er fælles for alle gigtsygdomme er, at de er smertefulde.

Share.

About Author

Leave A Reply