Lad ikke din fodstilling afgøre om du kan komme i gang med at løbe

0

Hvad end du er en erfaren løber, eller du netop har sat dig for, at du vil begive dig ud på dine første kilometer, så er træning og viden to nøgleord, der går hånd i hånd. Det er vigtigt at kende sin krop og dens begrænsninger, ligeså vel som det er vigtigt at træne kroppen op i sit eget tempo, så man mindsker risikoen for at få belastningsskader. Er skaden først sket, kan det nemlig være en langsommelig proces at få kroppen tilbage i balance. Men med den rette viden og rette træning kan alle træne sig op til at løbe, uanset om det drejer sig om et halvmaraton eller som en hyggelig aktivitet en gang i ugen.

Nogle af de belastningsskader, som løbere ofte oplever, starter i foden – for er foden først kommet i ubalance, vil det hurtigt kunne mærkes i både ankler og knæ samt i hofte, ryg og nakke.

 

Indlægssåler til skoen

 

Måske oplever du allerede nu ubehag og smerter, når du løber, og derfor kan det være en god idé at få tjekket, om dine løbesko passer til din løbestil. Din løbestil afhænger nemlig af, hvordan din fods pronation er. Her skelner man mellem over- og under-pronation samt neutral. Pronationen bestemmes ud fra den vinkel, som din fod hælder til, når du træder. Hælder du eksempelvis indad, vil du have over-pronation, og din fod vil derfor have svært ved at absorbere stødet, når du træder. Derfor vil du ved over-pronation skulle fokusere på at få støttet indersiden af din fod, når du løber. Dette er vigtig viden at have, da pronationen belaster din fod på en bestemt måde, der på sigt kan give skader. Med såler fra eksempelvis www.alignfootwear.dk  kan du få den optimale støtte tilpasset netop din pronation. Her aflastes foden gennem tre støttepunkter, som er med til at absorbere stødet og derved afhjælpe belastningen.

 

Smerter i hæl eller forfod?

Andre smerter, som mange løbere oplever, skyldes ikke pronationen, men snarere hælsporer eller det, som i daglig tale kaldes nedsunken forfod. Begge tilstande giver symptomer som smerter i foden. Hælsporen er en betændelsestilstand, som giver stærke smerter ved hælen, hvor nedsunken forfod skyldes, at fodens naturlige bue er belastet, og derfor vil hele kroppens vægt trykke på forfodens knogler og nerver, hvor fodens naturlige bue førhen absorberede stødet. Begge er smertefulde tilstande, som kan afholde enhver fra at begive sig ud i løbeskoene, men løsningen kan være lige for. Ligesom ved aflastning af pronationen kan indlægssåler også ved hælspore og nedsunken forfod være en hjælp, da de særlige indlægssåler netop ikke blot symptombehandler der, hvor man oplever smerterne, men i stedet sætter fokus på at behandle årsagen til, at smerterne opstår.

Smerter i fødderne behøves altså ikke være en varig tilstand, der sætter en stopper for dit løb, da smerterne ofte kan afhjælpes med genoptræning og en indlægssål i skoen, der støtter og behandler det belastede område.

 

Share.

About Author

Leave A Reply