Vi samles om den gode rom – Fra datid til nutid

0

Rom har ikke et traditionelt tilhørsforhold rent geografisk som på samme måde som Vodka har til de slaviske lande, Whisky i de keltiske lande og Cognac til bestemte områder i Frankrig.
Rom bliver fremstillet over alt i verden, men de mest berømte rom anses alligevel for at stamme fra Latinamerika og Caribien.

Rom er en alsidig drik, og spænder lige fra den klare rom, vi typisk blander i drinken sammen med sodavand, til den mere eksklusive famøse rom, der nydes i sin enkelhed. Rom fås også i forskellige smagskombinationer, hvor der er tilsat en særlig smag som fx citron, karamel eller noget tredje. Om man er til den rene vare eller til en sammenblanding i form af en cocktail, kan de fleste være med på romtendensen, der med tiden har eksploderet til værende populært at drikke rom.

rom spiritus

Rommens gennembrud

Siden tidernes morgen er rom blevet drukket af slaver, og på grund af den høje alkoholprocent er rom tidligere også blevet brugt som en form for medicin.
Man fandt hurtigt ud af, at man kunne tjene mange penge på en god flaske spiritus, hvorfor rom blev eksklusivt at drikke, og anset for at være af høj status, hvis man havde råd til at købe det.

Tilbage i 1700 tallet og op til 1800 tallet gik romimporten til det engelske folk stærkt. I 1700 tallet steg importen fra 1.000 liter op mod ni millioner liter i skiftet mod 1800 tallet. Importen gik helt amok, og herunder er piraternes smugling af rom ikke regnet med.

Rommen blev drukket i store mængder af det engelske middelklasse folk, hvorimod det finere herskab og selskab hellere foretrak at drikke gin.

I 1830’erne skete en revolution inden for produceringen af rom. Den dag i dag bliver et såkaldt kedel-system anvendt, hvilket slog igennem tilbage i 1830’erne. På den måde kunne man nu lave bedre rom spiritus til billigere penge.

En nedgang i popularitet og tilbage på toppen

Det var dog ikke denne metode, der kunne få rommen til at slå rigtig igennem, da briterne hellere foretrak at drikke whisky. Dog sker der en revolution omkring anden verdenskrig, hvor rommen får sit store gennembrud og kommer tilbage på toppen, grundet mangel på andre spiritusvarer.

Med andre ord har rommen været ude for en rejse på godt og ondt, men i dag samles vi om rommen, hvorfor den også anses for værende den mest populære drik blandt spiritus.

Sådan nyder du rommen bedst muligt

Er du romentusiast og ved, hvordan du får den bedst mulige oplevelse med rom? Hvis ikke får du her et par gode tips til, hvordan du bør nyde den ædle drik.
Vil du nyde rommens ægthed, bør du først og fremmest drikke den rent. Uden is eller andre tilsatte væsker.
Dernæst handler det om de korrekte glas.

Få den bedste smagsoplevelse ved at drikke rom af de såkaldte tulipanglas. De fås i forskellige designs, men fælles kendetegn er, at størrelsen på glassets maksimale bredde til dets åbning er den samme.
Vigtigheden af glasset er, at du herved vil få en samlet duft af rommens aroma, så de fremstår koncentreret.

Er man nybegynder og synes, at rommen kan være lige tilstrækkelige krads i smag og duft, kan man dog starte ud med at tilføje en isterning. Det kan gøre smagsoplevelsen bedre som nybegynder.

Husk at nyd rommen ved den rette temperatur. Det har også meget at sige. En rom skal helst gerne nydes ved en temperatur på omkring 30 grader.

Share.

About Author

Leave A Reply