Sådan opbygger du nemt en havemur med plantesten

0

Ønsker du en have med mere personlighed og tilpasset udformning, så kan du i dag gøre rigtig meget med simple plantesten. Plantesten er alsidige byggeklodser, som kan bruges til at forme din have, indkørsel eller andre arealer omkring dit hus. Mange husejere har sjældent en helt plan have, hvorfor det kan være nødvendigt at erstatte eller holde en jordskråning. Med plantesten kan du sikre jordmasser i ikke at skride ud, eller du kan opbygge bede i forskellige højder til smukke blomster. Du kan også bruge plantesten til at opbygge en lige havemur med frirum på begge sider. På den måde kan du opdele haven, og skabe mindre hyggekroge.

Valg af plantesten til din have

En af de mest brugte plantesten er Super 8 sten, der logisk nok har form som et ottetal. Plantestenen har altså to hulrum, som kan fyldes med råjord eller blomstermuld. Mulighederne er mange, for at tilpasse en havemur med Plantesten Super 8, for i hulrummene kan både plantes farverige blomster, men du kan også vælge hængende planter, der med tiden vil gro ned ad muren, og dække delvist for den grå beton. Uanset hvilken havemur, du vil konstruere, kan du altså altid afslutte med beplantning foroven i den øverste række plantesten. Plantesten Super 8 kan både bruges til havemure, støjmure, højbede eller kantsikringer.

 

Et sikkert fundament er vigtigt

Ligegyldigt hvad du skal opbygge, er det dog nødvendigt at være særlig opmærksom på fundamentet, for at undgå at muren falder sammen eller vælter. Når du har bestemt, hvor muren skal stå henne, skal der, afhængig af jordtypen, graves et stykke ned i jordlaget.  Først skal der nemlig lægges et lag med komprimeret stabilgrus. Herefter støbes et lag af frostfrit beton, hvori den første række plantesten støbes. På den måde sikrer du, at selve fundamentet på er i orden, og at du skaber en god og holdbar mur.

Skal din havemur bue?

Det smarte ved at vælge en plantesten som Super 8, er dens hjørner. Plantesten Super 8 har nemlig en speciel hjørneskæring, der gør, at du både kan bygge ind- og udadgående kurver uden at skulle skære i stenen. Det er muligt både at lave 45 og 90 grader ligesom du også kan lave en pæn bue i lavere vinkel. Ønsker du derfor at skabe en have med flere organiske former, som f.eks kurvede bede, er det en mulighed ved valg af Super 8.

Indret også haven med store plantekummer

Et alternativ til at bygge en have- eller støttemur kan være kæmpe plantekummer. Hvis du er på udkig efter afskærmning til f.eks. terrassen eller du på anden måde ønsker at inddele haven, kan det i nogle tilfælde gøre det altså gøre det plantekummer med store grønne planter. Plantekummer af beton er vedligeholdelsesfrie og kan stå ude hele året. Du kan også bruge Plantesten Super 8 som mindre plantekummer og sætte dem langs en havesti. Det er kun fantasien, der sætter grænser når din have skal indrettes.

Share.

About Author

Leave A Reply