Der findes meget få køkkener, der har præget den globale gastronomi og madkultur i lige så høj grad som det italienske. Det italienske køkken er synonym med en masse retter, som vi allerede fra barnsben har opnået et indgående kendskab til (bl.a. den uofficielle danske nationalret: spaghetti bolognese). Den italienske cuisine er dog mere end blot pizza, pasta og is, og hvis du læser med i det nedenstående, kan du forhåbentlig få et større indblik i den fantastiske madkultur, som på mange måder har formet vores forståelse af, hvad lækker mad er.
Historie og regioner
Ligesom det er tilfældet med Spanien, har Italien en lang madhistorie, som i høj grad er formet gennem landets regionale opdeling og regionernes unikke historiske traditioner i forbindelse med madlavning. Udviklingen tog fart efter Romerrigets fald, hvor landet blev i mindre stater med hver deres kulturelle påvirkning. Eksempelvis er Norditalien og Milano kendt for deres risotto, hvor Bologna i midten af landet er kendt for deres tortellini. I det sydlige Italien er Napoli især et kulinarisk centrum, og her er de særligt kendt for deres fantastiske pizza.
Enkel og smagfuld gastronomi
Det italienske køkken er overordnet synonymt med enkelthed, hvor der ofte er større fokus på råvarernes kvalitet fremfor kvantitet eller komplicerede tilberedningsmetoder. Italien er som sagt kendt for deres pasta, pizza og is, som har haft global indflydelse. Italienerne er naturligvis også kendt for deres risotto, skinke, oste, oliven, vin, kaffe, trøfler og mange andre delikatesser. Det er dog for let at skære al italiensk mad over én kam, da variationerne blandt de ovennævnte madvarer er så forskellige hvad angår smagsoplevelserne. Man bør ikke snyde sig selv for en kulinarisk rejse til Italien, men hvis budgettet ikke er til det, kan man komme ganske tæt på herhjemme, hvor det bugner med gode, italienske restauranter. Bor du i omegnen af Køge, er Restaurant Limone et glimrende bud på rigtig italiensk mad.